Szeretettel üdvözöl a Csepel Indians Agility Csapat !

 

  Csapatunk alapító tagjai 1995 óta foglalkoznak agilityvel. A Rózsa utcai kutyaiskolában ismerkedtünk meg az alapokkal, utána egy darabig a csepeli posztópályán állomásoztunk, majd 2008 tavaszán  a Meteor Kutyaiskolában leltünk otthonra. 

Az utóbbi években nálunk is egyre több új, látványos és érdekes kutyás sport honosodott meg, melyek jelentősen javítják a kutya és gazdája közötti kommunikációt és emellett igen hasznos és tartalmas időtöltést biztosítanak. Ilyen a nálunk egyre növekvő népszerűségnek örvendő agility, de ezenkívül még számtalan más lehetőség van kutyánkkal hasznosan eltölteni a szabadidőt: frizbi, dogdancing, obedience, terelés, hogy csak néhányat említsünk az egyre bővülő palettából. 

 

Teljesen mindegy, hogy fajtatiszta vagy keverék-e a kutyus, vagy, hogy a gazdi a fiatal vagy az idősebb korosztályhoz tartozik-e, mindenki megtalálhatja a számára ideális kutyás sportot. Egy ilyen hobbi választása nem csak a kutyának hasznos - hiszen levezetheti felgyülemlett energiáit, játékosan tanul, fajtársai társaságában lehet - de a gazdi is szabad levegőn és testmozgással töltődhet fel a szürke hétköznapok után. Kutya és gazdája igazi párossá csiszolódik - megtanulnak egymásra figyelni és a legkisebb jelekből érteni egymást. 

 

Az agility számunkra több, mint egy kutyás sport. Kutyánknak feltétlenül bíznia kell bennünk, hiszen nyakörv, póráz, vagy bármiféle kényszerítés, testi kontaktus nélkül, egy másodperc alatt reagálnia kell hangunkra, mozdulatunkra - mialatt a pályán felfokozott idegállapotban rohan. Ezt tényleg csak egy jól működő kutya-gazda kapcsolatban lehet elérni. Ráadásul mindezt pusztán játékos tanulással érjük el.

 A gazda részéről pedig nagyfokú koncentrációt és teljes testi, szellemi frissességet követel a pályák teljesítése, ahol egy-egy apró, megfelelő tizedmásodpercben odatett mozdulaton, hangsegítségen múlhat a siker. Általában aki ebbe a sportba belecsöppen, nem igen tud szabadulni a varázsától. Így voltunk ezzel mi is... 

 

Kutyáink tanítása kizárólag pozitív megerősítésen alapul, azaz, ha sikeresen végrehajtotta a kért feladatot, jutalmat kap - ez lehet labda vagy jutalomfalat is. Sikertelen feladat esetén pedig büntetés helyett egyszerűen elmarad a jutalom, és megismételjük a gyakorlatot. Ezzel a módszerrel egy gyorsan tanuló és bennünk töretlenül bízó kutyánk lesz, aki alig várja majd a következő foglalkozást. 

1996-tól rendszeresen részt vettünk a hazai versenyeken, szép csapat és egyéni eredményekkel. Az utóbbi évek kihagyása után végre ismét felbukkantak a csepeli indiánok az agility versenyeken, hiszen 2008 őszétől elkezdte a versenyzést utánpótlás csapatunk, óriási lelkesedéssel.

Edzéseinken nem hiányozhat a jó hangulat és a baráti légkör, na és persze  gondoskodunk arról is, hogy kutyáink igazán jól érezzék magukat.  Ehhez ideális a kutyaiskola füves területe, ahol jókat tudnak játszani, illetve a közvetlen mellette található bányató is, ahol ebeink versenyt úszhatnak a bedobott játékokért.   

 

Oldalmenü
Naptár